ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ

Ενα πολυ όμορφο project για τα Χριστούγεννα ετοίμασαν δουλέυοντας ομαδικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ Τάξης του Σχολείου μας.
  • Αρχικά και θέλοντας να συνδέσουν τα  Χριστούγεννα με την Τέχνη, αναζήτησαν στο διαδίκτυο πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που απεικονίζουν Χριστουγεννιάτικα στιγμιότυπα.
  • Παρατήρησαν τους πίνακες και κατέγραψαν τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους.
  •  Ύστερα εψαξαν για φωτογραφίες παιδιών που ψάλλουν τα κάλαντα από παλιότερες εποχές και έκαναν συγκρίσεις με τα σημερινά χρόνια. 
  • Τις εικόνες των ζωγράφων που βρήκαν μπορείτε να τις δείτε στο ppt που ετοίμασαν με την καθοδήγηση της δασκάλας τους   ΕΔΩ.
  • Ύστερα αναζήτησαν πληροφορίες για παραδοσιακά εθιμα απ' όλη την Ελλάδα και τα κατέγραψαν όπως φαίνεται παρακάτω:
 ΕΘΙΜΑ
ΘΡΑΚΗ:
Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους κρατώντας τις "τσουμάκες" (χοντρά μακριά ξύλα) που συμβολίζει τα ραβδιά των ποιμένων, αλλά ήταν και τα προστατευτικά τους μέσα από τις επιθέσεις των σκυλιών. Μ' αυτά χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών.
Έξω απ' το κάθε σπίτι φώναζαν: "Κόλιαντα, μπάμπω τσικ,τσικ,τσικ". Μέσα στο σπίτι λέγανε: "Σαράντα μέρες έχουμι, Χριστό που καρτερούμι".

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ:
Μεσάνυχτα παραμονής των Χριστουγέννων  γινόταν το "τάισμα της βρύσης". Οι κοπέλες πάνε στη βρύση να πάρουν το "άκραντο" νερό. Σε όλη τη διαδρομή δε μιλάνε καθόλου. Όταν φτάσουν αλείφουν τη βρύση με μέλι για να' ναι γλυκιά η ζωή τους. Ρίχνουν στη στάμνα τους τρία χαλίκια κι ένα φύλλο, "κλέβουν" νερό και επιστρέφουν σπίτια τους όπου ραντίζουν τα τέσσερα σημεία του σπιτιού.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Προπαραμονή των Χριστουγέννων ανάβουν φωτιές στα σοκάκια της πόλης φωνάζοντας: "κόλιντα, μπάμπω" δηλαδή "σφάζουν, γιαγιά" ενημερώνοντας για τη σφαγή του Ηρώδη. Οι φωτιές ενημερώνουν τους κατοίκους να προφυλαχτούν από τον κακό βασιλιά, αλλά και από το κακό που ίσως φέρνει ο νέος χρόνος.
Οι φωτιές λέγονται και "κλαδαριές" και συμβολίζουν τις φωτιές που άναψαν οι ποιμένες για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:
Πρωί Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης πάει στη εκκλησία ένα ρόδι για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας στο σπίτι χτυπάει την πόρτα (δεν ανοίγει μόνος του),ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει με το ρόδι στο  χέρι.
Μπαίνοντας σπάει το ρόδι πίσω απ' την εξώπορτα και λέει:
"Με υγεία, μ' ευτυχία και χαρά το νέο έτος
κι όσες ρόγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες στην τσέπη μας".

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:
Παραμονή Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι μετά την εκκλησία κάνουν βόλτα στην πλατεία κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραντίζουν ο ένας τον άλλο.

ΗΠΕΙΡΟΣ:
Παραμονή Χριστουγέννων οι γυναίκες έφτιαχναν τηγανίτες στην πλάκα. Πάνω στην πυρωμένη πλάκα έριχναν το χυλό ο οποίος άνοιγε και ψήνονταν. Συμβολίζει τα σπάργανα, τα ρουχαλάκια δηλαδή με τα οποία έντυσε η Παναγία το μικρό Χριστό.
Στη συνέχεια τις έτρωγαν μελωμένες με ζαχαρόνερο.

  • Τα έθιμα τα δραματοποίησαν και θα τα παρουσιάσουν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.
  • Τέλος αναζήτησαν και  παραδοσιακά κάλαντα από πολλά μέρη της Ελλάδας. Δείτε τα κάλαντα της Κεφαλονιάς και της  Κρήτης που θα παρουσιάσουν τα παιδιά   στη γιορτή μας στα video που ακολουθούν.



Συγχαρητήρια παιδιά για την εργασία σας! Και του χρόνου!

1 σχόλιο:

  1. Μαζί με τις γιορτινές ευχές μας σας στέλνουμε ένα βραβείο και πολλά μπράβο για τις υπέροχες αναρτήσεις σας! http://14a1reth.blogspot.gr/2014/12/liebster.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή