ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ - ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

         ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

           ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ

                                     Συναίσθηση & Ευθύνη

    Υποθεματική: Το ταξίδι της φυγής και της ελπίδας.

 

  Αφορά όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων που μετακινούνται και εγκαθίστανται σε άλλες περιοχές ή χώρες και στόχο έχει την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, την αποδοχή και τη συμπερίληψή τους από την κοινωνία.

                                 Εργαστήριο 1

                   Στερεότυπα και προκαταλήψεις:

                         Κάθε λέξη έχει σημασία.

Δραστηριότητα 1η .

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με την επιλογή χρωματιστών καρτών (όσοι διάλεξαν το ίδιο χρώμα δημιούργησαν τη δική τους όμάδα). Μοιράστηκαν τους ρόλους του παρουσιαστή, γραμματέα, παρατηρητή και συντονιστή χρόνου. Οι ομάδες δεν θα αλλάξουν ως το τέλος του προ-γράμματος αλλά θα αλλάξουν οι ρόλοι κυκλικά. Η κάθε ομάδα διάλεξε μία από τις κάρτες: πρόσφυγας, μετανάστης, αιτούντες άσυλο και εσωτερικά εκτοπισμένοι.

  Στη συνέχεια: 1) κλήθηκαν να καταγράψουν λέξεις που έρχονταν στο μυαλό τους ακούγοντας τις παραπάνω λέξεις των καρτελών.

                       2) απάντησαν γραπτά στις ερωτήσεις: α) Τι ξέρω γι΄αυτούς; β) Από πού το ξέρω; γ) Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την άποψή μου;

  Έπειτα όλη η τάξη παρακολούθησε τέσσερα βίντεο, τα οποία δίνουν πληροφορίες για καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες και σχηματίσαμε τον ακόλουθο εννοιολογικό χάρτη. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν προτείνοντας λέξεις που αποτυπώνουν τα συναισθήματα, τις καταστάσεις και τα βιώματα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ακολούθησε συζήτηση για το αν οι αρχικές τους απόψεις συμφωνούν με τα στοιχεία που δίνονται στην σχετική ιστοσελίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου