Ε΄ ΤΑΞΗ-ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

                   Ε΄τάξη                                20/01/2025

Δραστηριότητες του τμήματος με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας και την πρόληψη κατά της βίας και του εκφοβισμού.

                                                         
                                                 1η    Δραστηριότητα

 Ακούσαμε το τραγούδι Αερικό και φίλοι διαφορετικοί. Συζητήσαμε για τον ρατσισμό είτε αυτός αφορά το χρώμα του δέρματος είτε μια σωματική ή γονιδιακή ιδιαιτερότητα είτε τον τόπο καταγωγής ή τον πολιτισμό κάποιου. Μιλήσαμε για τον Αϊστάιν και τον Χοκινγκ, οι οποίοι ενώ διέφεραν τόσο πολύ από τους άλλους, αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της επιστήμης και πρόσφεραν πάρα πολλά στην ανθρωπότητα. Επίσης για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο πρώτος στο σχολείο εξ αιτίας της δυσλεξίας του και ο δεύτερος εξαιτίας της ασθένειάς του και για τη μοναχική ζωή που έζησαν.

  Συζητήσαμε για τη σημασία του ρεφρέν του τραγουδιού: «Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε» και αναφερθήκαμε σε περιπτώσεις που το τμήμα έδειξε τη σωστή στάση απέναντι σε νέους συμμαθητές που ήρθαν στο τμήμα, είτε Έλληνες είτε αλλοδαπούς.

                               Δραστηριότητα

   Έπειτα με αφορμή την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Πολυξένη», η οποία περιλάμβανε πολλά μηνύματα υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας και κατά του εκφοβισμού, κάναμε μια αναλυτική συζήτηση για τα μηνύματα αυτά και τους συμβολισμούς της, για τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης απομόνωσης και βίας (λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής), για τον τρόπο επιλογής των φίλων μας, για τη στάση μας ως θεατές σε μια παρόμοια κατάσταση εκφοβισμού, για την κριτική μας στάση απέναντι σε πράγματα που κάνουν ή λένε ακόμα και οι φίλοι μας και για την ανάγκη αποκάλυψης τέτοιων συμπεριφορών στους δασκάλους και τους γονείς μας.

                                             3η   Δραστηριότητα

 Ακολούθησε δραματοποίηση μιας σκηνής από την παράσταση.

α) Την πρώτη φορά είχαμε τη σκηνή βίας, λεκτικής και σωματικής, απέναντι στην ηρωίδα, όπως ακριβώς παίχτηκε από τους ηθοποιούς.

β)  Τη δεύτερη φορά αλλάξαμε τον τρόπο αντιμετώπισης της σκηνής βίας από τους συμμαθητές-θεατές, οι οποίοι τώρα πήραν την πρωτοβουλία να μεσολαβήσουν και να σταματήσουν τη βία από την αρχηγό της ομάδας τους.

 γ) Έπειτα όλοι οι μαθητές υποδύθηκαν τον ρόλο του θύματος  (της «Πολυξένης»). Ο μαθητής που υποδυόταν κάθε φορά το θύμα φορούσε μια κορδέλα είτε στο χέρι είτε στον λαιμό σαν διακριτικό της διαφορετικότητας. Η σκηνή περιλάμβανε μια παρέα 7 παιδιών τα οποία μιλούσαν μεταξύ τους και γελούσαν σε ένα σημείο της αίθουσας. Ο μαθητής-θύμα πλησίαζε και άρχιζε να τους μιλάει και να τους ζητά να παίξουν. Εκείνοι του γύριζαν την πλάτη και έφευγαν, άλλοι τον έσπρωχναν, άλλοι τον κορόιδευαν, άλλοι αδιαφορούσαν. Ο μαθητής επαναλάμβανε την προσπάθειά του  τρεις φορές και πάντα εισέπραττε τις ίδιες αντιδράσεις. Οι συμμαθητές του τον απομόνωναν και αδιαφορούσαν για αυτόν.

4η   Δραστηριότητα

  Αμέσως μετά ζήτησα από τους μαθητές να μου πουν μια λέξη μόνο για τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η απόρριψή τους από τους συμμαθητές τους. Έτσι σχηματίσαμε τον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη των συναισθημάτων που προκαλεί η απομό-νωση από τους συμμαθητές μας.




 

Blogger news

Blogroll

Blog Archive