ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

80ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης -Σχολικό Έτος 2021 -  2022

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριων του σχολείου μας,

Στοχεύοντας στην ομαλή και δημιουργική σχολική ζωή, στην επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων καθώς επίσης και στη δημιουργία και διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές, ο σύλλογος διδασκόντων και η διεύθυνση του σχολείου επιθυμούν να σας γνωστοποιήσουν τον κανονισμό λειτουργίας ο οποίος διέπει την καθημερινή λειτουργία του σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις (Π.Δ. 79/2017), τις παιδαγωγικές αρχές και την ομόφωνη απόφαση του σχολικού συμβουλίου:

Το σχολείο

Βασικός σκοπός του σχολείου είναι η παροχή ουσιαστικής μόρφωσης και παιδείας στους μαθητές/τριες. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν όχι μόνο μαθήματα αλλά και δεξιότητες,  ικανότητες, αξίες, πρότυπα και συμπεριφορές και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και με τους γονείς.

Η φοίτηση των μαθητών

·        Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

·        Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του προγράμματος-ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης - δραστηριότητας.

·        Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.α.).

·        Σε περίπτωση ασθενείας κατά την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο, μετά από απουσία δύο ημερών, χρειάζεται ιατρική βεβαίωση. Σε περίπτωση που κάποιος γονέας ή κηδεμόνας χρειαστεί για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί τoυ πριν από τη λήξη των μαθημάτων απαιτείται να ενημερώσει εγκαίρως-την ίδια ημέρα- τo δάσκαλο/α της τάξης ή τον διευθυντή του σχολείου.

·        Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της φυσικής αγωγής, καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ατομικού δελτίου υγείας για τους μαθητές των Α' και Δ΄ τάξεων.

Άφιξη στο σχολείο

·        Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 ως τις 8:20.

·        Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Οι γονείς ή κηδεμόνες συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί μέχρι την κεντρική είσοδο όπου τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί εφημερίας. . Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη πραγματοποιείται θερμομέτρηση όλων των μαθητών. Κάθε Τρίτη & Παρασκευή πραγματοποιείται έλεγχος των self tests των μαθητών, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ιχνηλάτησης κι εφαρμογής των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων, κλείνει η είσοδος του σχολείου. Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/μαθητριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανένας επισκέπτης.

·        Θερμή παράκληση να τηρηθεί η έγκαιρη προσέλευση των παιδιών στο σχολείο γιατί η διακοπή του μαθήματος δημιουργεί προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Διαλείμματα

·        Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο και δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς ο χώρος παραμονής των μαθητών.

·        Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές βγαίνουν έξω για να κινηθούν, να φάνε, να παίξουν, να μιλήσουν με τους φίλους τους. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε προκαθορισμένες θέσεις στο προαύλιο. Στην τουαλέτα πηγαίνουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος κι όχι αφού χτυπήσει το κουδούνι για την επιστροφή στις τάξεις.

Αποχώρηση από το σχολείο

·        Οι μαθητές δεν φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων (13:20) χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται  ο  γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει  στο Σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο που έχει καταρτιστεί από το σχολείο και στο οποίο αναφέρει το όνομα του παιδιού, την ώρα αποχώρησής του, την αιτιολογία αποχώρησης, υπογράφεται από τον κηδεμόνα κι από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό ,ο μαθητής/τρια αποχωρεί.

 

·        Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.

                                                    Σχολικές εκδηλώσεις/δραστηριότητες

·        Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Η τροποποίηση του ωραρίου διαμορφώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Συμπεριφορά-Υποχρεώσεις Μαθητών

Μια από τις βασικές αποστολές της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η σωστή αγωγή των παιδιών. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες της σχολικής μας κοινότητας:

v  Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους συμμαθητές τους και όλα τα πρόσωπα που βοηθούν στο έργο του Σχολείου.

v  Οι μαθητές σέβονται το σχολικό χώρο και φροντίζουν να παραμένει καθαρός.

v  Συμμετέχουν στη διδακτική διαδικασία και σέβονται δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση Παρακολουθούν με προσοχή και συμμετέχουν μάθημα, ζητάνε το λόγο για να μιλήσουν και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους.

v  Δεν επιτρέπεται καμία μορφής βία. Προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο. Δε φωνάζουμε, δε χτυπάμε, δεν εκβιάζουμε και δε χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις. Αν δεν μπορώ να λύσω τη διαφωνία μου ζητάω βοήθεια από τους δασκάλους που εφημερεύουν.

v  Η καθημερινή εργασία, που τους ανατίθεται για το σπίτι και είναι προέκταση της εργασίας στην τάξη, πρέπει να ετοιμάζεται από το μαθητή με υπευθυνότητα. Φέρνουν τις εργασίες στην ώρα τους και τα απαραίτητα υλικά για κάθε μάθημα.

v  Οι μαθητές του σχολείου για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνονται πρώτα στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης και εφόσον αυτός κρίνει σκόπιμο, στον διευθυντή.

v  Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα διαλείμματα για την πρόληψη ατυχημάτων. Οι μαθητές παίζουν και κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί και ακολουθούν τις οδηγίες των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.

v  Οι μαθητές κινούνται προσεκτικά στα σκαλοπάτια, στη δεξιά μεριά, χωρίς να τρέχουν, ώστε να αποτρέπονται τα ατυχήματα.

Γονείς/κηδεμόνες

·        Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το δάσκαλο/α και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Ο χρόνος των συναντήσεων καθορίζεται από το σχολείο.

·        Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας τους σχολείου.

·        Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο δάσκαλο/α της τάξης και στο διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.

·        Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να τιμωρεί, να επιπλήττει ή να νουθετεί άλλο παιδί. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει πρέπει να ενημερώνεται ο δάσκαλος/α της τάξης ή ο διευθυντής οι οποίοι θα διευθετήσουν το θέμα.

·        Παρακαλούμε να βεβαιωθείτε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν τα σωστά τηλέφωνά σας.

·        Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς ενός μαθητή/τριας δεν έχει την επιμέλειά του/της πρέπει να ενημερώσει άμεσα το σχολείο.

·        Η προστασία και η φροντίδα του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Ζημιές που γίνονται από σκόπιμες ενέργειες αποκαθίστανται με δαπάνη της οικογένειας του μαθητή.

 

Το τηλέφωνο επικοινωνίας του σχολείου μας είναι:  2310949590

Η ιστοσελίδα του σχολείου είναιhttp://80dimthess.blogspot.com/

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου είναι: mail@80dim-thess.thess.sch.gr

Ευελπιστούμε ότι με την καλή συνεργασία σχολείου-οικογένειας θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η μόρφωση, η παιδεία και η αγωγή των μαθητών/τριών μας.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συνεργασία!

 

Ο Διευθυντής και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2020-2021


 Πρώτη Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2020-2021) 

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου 

Το 80ο 6/θέσιο Δ.Σ. Θεσ/νίκης βρίσκεται επί της οδού Βαλτετσίου 17, στην Κάτω Τούμπα. Διοικητικά υπάγεται στη ΔΙ.Π.Ε. ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Στην τοποθεσία αυτή στεγάζεται από το 1995. Το υπάρχον κτίριο χρησιμοποιείται από το 2005. 

Η Σχολική Μονάδα διαθέτει 18 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του αναλυτικού προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη θέση τους έγκαιρα, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αποτελεσματική υλοποίηση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Η κατάρτιση κι η εμπειρία τους ανταποκρίνονται στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. 

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών είναι 119, 60 αγόρια & 59 κορίτσια. Από τους 119 μαθητές/τριες οι 13είναι πρόσφυγες από την Τουρκία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και 2 Ρομά. Μαζί με τους πρόσφυγες και Ρομά του 26ου Δημ Σχ. Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και λειτουργεί από κοινού Τμήμα Υποδοχής ΖΕΠ 1. Το μαθητικό δυναμικό της σχολικής μονάδας προέρχεται από οικογένειες με μέσο μορφωτικό, κοινωνικό κι οικονομικό επίπεδο. Οι γονείς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη κι ολοκλήρωση της προσωπικότητας των παιδιών τους. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν στις σχολικές δραστηριότητες που προάγουν τη μάθηση και την κοινωνικοποίησή τους. 

Η σχολική μονάδα διαθέτει: 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 γραφεία για το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς, 1 αίθουσα για το τμήμα ένταξης, 1 αίθουσα πληροφορικής, τουαλέτες, κυλικείο, αίθουσα Covid – 19, τραπεζαρία, κεντρική σχολική βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, εσωτερικό γυμναστήριο, ανελκυστήρα, ειδική ράμπα Α.Μ.Ε.Α., όργανα & υλικά φυσικής – γεωμετρίας, χάρτες, μουσικά όργανα, μικροφωνική εγκατάσταση, φωτοτυπικό μηχάνημα και σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι σχολικές αίθουσες διαθέτουν Η/Υ, βιντεοπροβολείς και λευκό πίνακα μαρκαδόρου. Η σχολική αίθουσα της Α΄ Τάξης διαθέτει τον εξοπλισμό για τη λειτουργία βιβλιοθήκης, με κατάλληλο υλικό για τους μαθητές της. Ο αύλειος χώρος έχει σχήμα «Π» & περιλαμβάνει τις κερκίδες, το γήπεδο καλαθοσφαίρισης και τις κρήνες. 

Το 80ο 6/θέσιο Δ.Σ. Θεσ/νίκης ανήκει σε χώρο σχολικού συγκροτήματος, μαζί με το 26ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης. Από τις 12 αίθουσες διδασκαλίας που διαθέτει το κτίριο του 80ου Δ.Σ. Θεσ/νίκης, τις 4 αίθουσες «δανείζεται» το 26ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης, για την κάλυψη των δικών του κτιριακών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο σχολικές μονάδες «μοιράζονται» τα ακόλουθα: τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, τις τουαλέτες, το κυλικείο, την αίθουσα πληροφορικής, την αίθουσα για το τμήμα ένταξης & τμήμα του αύλειου χώρου. 

Τα έσοδα της σχολικής μονάδας καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση της Σχολικής Επιτροπής. Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων συνεισφέρει, ενισχύει κι υποστηρίζει, με τα μέσα που διαθέτει, τις καθημερινές ανάγκες της σχολικής μονάδας, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία της. Ο Δήμος Θεσ/νίκης ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της Σχολικής Μονάδας, διαθέτοντας τα κατάλληλα συνεργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. 

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία 

Θετικά σημεία 

Στο σχολείο μας η φοίτηση χαρακτηρίζεται συνεπής και συστηματική. Οι μετακινήσεις των μαθητών γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι γονείς είναι απόλυτα συνεργάσιμοι. Όσον αφορά τη σχολική διαρροή είναι πολύ μικρή και οφείλεται κυρίως σε λόγους μετεγκατάστασης των μαθητών και όχι σε προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με τη φοίτησή τους στο σχολείο μας. Στόχος της σχολικής μονάδας είναι η μέριμνα προς όλους τους μαθητές, δεδομένου ότι στο σχολείο φοιτούν ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η Τάξη Υποδοχής, το πρόγραμμα «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί» βοήθησαν στην εξοικείωση, ενσωμάτωση στη σχολική ζωή, όπως και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Οι καλές σχέσεις με τους γονείς, όπως και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν ως αποτέλεσμα το καλό κλίμα στο σχολείο. Δεν έχουμε το φαινόμενο bulling μεταξύ των μαθητών/τριών και οι εκπαιδευτικοί αφιερώνουν χρόνο για την προώθηση κανόνων επιβραβεύοντας θετικές συμπεριφορές. Επίσης, έγινε ό, τι ήταν δυνατόν για την ομαλή μετάβαση των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στο Γυμνάσιο δεδομένων των προβλημάτων λόγω Covid. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν συχνά δραστηριότητες που προάγουν την γνωστική, δημιουργική αλλά και κριτική ικανότητα των μαθητών, πολλές από τις οποίες γίνονται στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης που διαθέτει το. Η διδασκαλία των εκπαιδευτικών ενισχύεται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα που βρίσκονται σε κάθε τάξη. 

Σημεία προς βελτίωση 

1.Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως eTwinning, Erasmus, διαγωνισμό ρομποτικής. 

2.Ενδοσχολική επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς και γονείς. 

3. Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και λόγω του μικρού δυναμικού του σχολείου δε διοργανώνονται συχνά εκπαιδευτικές εκδρομές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και πολύ ενδιαφέροντα αλλά και παιδαγωγικά προγράμματα για τους μαθητές. 

4. Έμφαση στην πρόληψη και τήρηση κανόνων και ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και να αναζητούν τη βοήθεια και τη συμβουλή τους. 

5.Ελλείψεις σε  παιδαγωγικό υλικό όλων των τάξεων για το γλωσσικό μάθημα,  τα Μαθηματικά και τη Φυσική. 

6.Ανάγκη ανανέωσης του αθλητικού υλικού και των  χαρτών. Διοικητική λειτουργία Θετικά σημεία 

Θεωρούμε ότι ένα στοιχείο που πραγματικά συνέβαλλε καθοριστικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του σχολείου ήταν το θετικό κλίμα το οποίο επίδρασε στη μάθηση και την επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Καλλιέργησε  αισθήματα αισιοδοξίας, υψηλών προσδοκιών και συνετέλεσε στο να αναλάβουν τα εμπλεκόμενα μέλη την ευθύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία και να εργαστούν ώστε να επιτευχθούν  οι εκπαιδευτικοί στόχοι. 

Στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος στη σχολική μονάδα του σχολείου μας καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο μεγάλος αριθμός Συλλόγων Διδασκόντων που πραγματοποιήθηκαν  καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις του Συλλόγου. Η διατύπωση προτάσεων, ιδεών δεν ήταν μόνο αποδεκτή αλλά και απαραίτητη και όλοι/ες οι συμμετέχοντες συνδιαμόρφωναν τις οριστικές αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων. Στο πλαίσιο αυτό ήταν  διαρκής η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας. 

Ακόμα ο τρόπος άσκησης εξουσίας του διευθυντή έπαιξε καθοριστικό  ρόλο στη διαμόρφωση σχολικού κλίματος και  στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Το κλίμα εκλαμβάνεται γενικότερα ως η ατμόσφαιρα (φιλική ή εχθρική ή ουδέτερη) που επικρατεί στο σχολείο. 

Οι σχέσεις του Διευθυντή με όλο το Σ.Δ. με τα μέλη του Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π., και του βοηθητικού προσωπικού συνέβαλαν ώστε η ατμόσφαιρα στο σχολείο να θεωρείται φιλική με αποτέλεσμα όλοι/ες να προσπαθούν να αποδώσουν καλύτερα και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικότητα τις εργασίες που τους είχαν ανατεθεί ανάλογα με τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. 

Η συνεργασία του Διευθυντή με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ήταν αγαστή. Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου σχεδίασε επιμορφωτικές εξ αποστάσεως δράσεις με ποικίλα θέματα κυρίως όμως για την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και την δημιουργική γραφή για τους εκπαιδευτικούς της πρώτης τάξης, στις οποίες συμμετείχαν οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί του σχολείου. 

Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το θετικό κλίμα του σχολείου είναι και η σχέση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τους γονείς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Η επικοινωνία του Διευθυντή με τους γονείς ήταν άμεση και αποτελεσματική. Για θέματα που αφορούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για διοικητικά θέματα, για βεβαιώσεις φοίτησης που ήταν απαραίτητες στους γονείς επικοινωνούσαν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η απάντηση ήταν άμεση με αποτέλεσμα οι γονείς να αισθάνονται ικανοποίηση και ότι και μέσα στον καιρό της πανδημίας υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά τους. Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων ήταν πάντα στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και προσπάθησε με πολλούς τρόπους να βοηθήσει στην καλυτέρευση των εγκαταστάσεων του σχολείου. Με δωρεές κατάφερε να στρωθεί πάτωμα σε αίθουσα γυμναστηρίου στο σχολείο και με δικά του έξοδα και προσωπική εργασία στήθηκε ο χώρος της βιβλιοθήκης ένας χώρος πολύτιμος για τη καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών/τριών του σχολείου.   

Σημεία προς βελτίωση 

Η αποτελεσματικότερη οργάνωση της σχολικής βιβλιοθήκης  θα μπορούσε να  είναι μία δράση που θα απασχολήσει φέτος τη σχολική κοινότητα του σχολείου.  Τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο  οι μαθητές   και οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία  της βιβλιοθήκης έτσι ώστε να αποτελέσει  το λίκνο  δημιουργίας πολιτισμού      και  ανταλλαγής γνώσεων και ικανοτήτων μεταξύ των μελών  της σχολικής κοινότητας. Ακόμα μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημείο συνάντησης όλων των διαφορετικών μαθητών/τριών που φοιτούν στο σχολείο μας και να βοηθήσει ουσιαστικά στην συμπερίληψή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι του σχολείου.    

Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών 

Θετικά σημεία 

Ως προς την παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν συχνά δραστηριότητες που προάγουν την γνωστική, δημιουργική αλλά και κριτική ικανότητα των μαθητών, πολλές από τις οποίες γίνονται στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης  που διαθέτει το σχολείο.  

-Ενδιαφέρονται και συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα με κοινωνικούς και πολιτισμικούς φορείς ( πχ  παρακολούθηση  συναυλίας από την Δημοτική Ορχήστρα Θεσ/νίκης).  

-Λειτουργούν στο σχολείο όλα τα απαραίτητα τμήματα για την υποβοήθηση αδύναμων μαθητών και μαθητών δίγλωσσων  από διαφορετική χώρα προέλευσης. Λειτουργούν Τμήμα Ένταξης, Τμήμα Υποδοχής και Ενισχυτική Διδασκαλία.  

-Στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο εφαρμόζεται η διαφοροποιημένη διδασκαλία με δημιουργία κατάλληλου παιδαγωγικού υλικού από τους εκπαιδευτικούς.  

-Η διδασκαλία των εκπαιδευτικών ενισχύεται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα που βρίσκονται σε κάθε τάξη.  

-Οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμπερίληψη σε νεοφερμένους μαθητές. 

-Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να μην υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού και επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών στο σχολείο. 

Σημεία προς βελτίωση 

-Δεν γίνονται συχνά επιμορφωτικά σεμινάρια εντός του σχολείου για εκπαιδευτικούς και γονείς. 

-Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και λόγω του μικρού δυναμικού του σχολείου δεν διοργανώνονται συχνά εκπαιδευτικές εκδρομές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και πολύ ενδιαφέροντα αλλά και παιδαγωγικά προγράμματα για τους μαθητές.

ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-«ΕΥ ΖΗΝ» Γνωρίζω το σώμα μου- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

                               Εργαστήριο 1ο                                   

                                                                         1/12/2021

1.   Γνωστοποίησα τους μαθητές τη θεματική και αναφέρθηκα στον τρόπο που θα δουλέψουμε. Εξήγησα πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής και απαντήσουν στα ερωτήματα που τους απασχολούν.

2.   Αναφέρθηκα στους στόχους του προγράμματος που είναι οι εξής:

-       Γνωριμία με το αναπαραγωγικό μας σύστημα και και τη δημιουργία ζωής καθώς και με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας.

-       Ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων και ανάπτυξης υγιών σχέσεων.

-       Καλλιέργεια σεβασμού, υπευθυνότητας, αναγνώρισης των συναισθημάτων του άλλου, έκφρασης των δικών μας συναισθημάτων και ενσυναίσθησης.

-       Απόρριψη κάθε μορφής βίας και κακοποίησης των γυναικών.

-       Ανάληψη δράσεων για την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του σχολείου και του κοινωνικού μας περίγυρου.

3.   Τοποθετήθηκε κουτί στο οποίο ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν και να ρίξουν ανώνυμα (με μόνη επισήμανση το φύλο τους) ερωτήματα και απορίες σχετικά με το θέμα με τα οποία θα ήθελαν να ασχοληθούμε. Ακολούθησε μια δραστηριότητα με στόχο την εξοικείωση των μαθητών μεταξύ τους και τη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ τους. Πρόκειται για τη δημιουργία «Συλλογικών Πορτρέτων». Κάθισαν σε δύο ομόκε-ντρους κύκλους και ζωγράφισαν ο ένας το πορτρέτο του απέναντί του. Κάθε 2-3 λεπτά τους ζητούσα να μετακινηθούν δεξιά και να συνεχίσουν το διπλανό πορτρέτο που ξεκίνησε ο προηγούμενος συμμαθητής τους. Έτσι, στο τέλος ο κάθε μαθητής είχε το πορτρέ-το του το οποίο όμως ζωγράφισαν όλοι οι συμμαθητές του, βάζοντας ο καθένας τη δική του «πινελιά».















ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε΄ ΤΑΞΗ

 Νιώθω χαρά όταν ...

                                               




















ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ ΑΠΌ ΤΗΝ Ε΄ ΤΑΞΗ

 Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης εκφράζουν συναισθήματα.


















                                                      

Εργασίες από τις τάξεις Γ’ Δ’ Ε’ και Στ’ με την τεχνική Quilling

 Τα παιδιά, με τη βοήθεια της καθηγήτριας Εικαστικών Λοΐδας Νεδέλτσου, χρησιμοποίησαν πολύχρωμες χάρτινες λωρίδες, έδωσαν όγκο και πλαστικότητα στα έργα τους  με  αποτελέσματα 2-3 διαστάσεων.





















 

Blogger news

Blogroll

Blog Archive