ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

 Στα πλαίσια του προγράμματος για τη διαφορετικότητα "Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι" θα πραγματοποιηθούν στο 80ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης δράσεις το επόμενο τετράμηνο από όλα τα τμήματα με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΕΥ ΖΗΝ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-Δ ΤΑΞΗ

 Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και κατόπιν έγραψαν σε μορφή ποιημάτων κάποια από τα άρθρα του.Τέλος τα διακόσμησαν με τις ζωγραφιές τους!!!














5ο Εργαστήριο - ΣΤ τάξη - Σεξουαλική βία και κακοποίηση των γυναικών

    Έγινε προσέγγιση του θέματος της γυναικείας κακοποίησης, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αφόρμηση ήταν το παράδειγμα της γνωστής υπόθεσης της Ελένης Τοπαλούδη. Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε αυτό.       

Έπειτα αξιοποιώντας την τεχνική των Έξι Καπέλων της Σκέψης του De Bono, έγινε μια προσπάθεια καλλιέργειας της ενσυναίσθησης στους μαθητές αλλά και ανάπτυξης ικανοτήτων αντιμετώπισης και επίλυσης παρόμοιων προβλημάτων.   Συγκεκριμένα κάθε χρώμα καπέλου έχει και τη δική του κάρτα με το ανάλογο κείμενο. Το Λευκό καπέλο παρουσιάζει τα γεγονότα αντικειμενικά, κρατώντας ουδέτερη στάση, το Κόκκινο τα παρουσιάζει από την συναισθηματική τους πλευρά, το Μαύρο με μια απαισιόδοξη οπτική, το Πράσινο δίνει λύσεις, το Κίτρινο με μια αισιόδοξη οπτική  και το Μπλε στηρίζεται στη λογική, την οργάνωση και τον προγραμματισμό για την επίλυση των προβλημάτων. Οι μαθητές κάθε φορά φορώντας ένα καπέλο μπαίνουν στον ανάλογο ρόλο και διαβάζουν το κείμενο στους συμμαθητές τους. Οι άλλοι  μαθητές του θέτουν ερωτήματα κι εκείνος πρέπει να απαντήσει ανάλογα με το ρόλο που υποδύεται. Έγινε προσπάθεια να περάσουν όλοι οι μαθητές από όλους τους ρόλους.

 Τέλος ακολούθησε αναστοχασμός της  όλης διαδικασίας και εξαγωγή συμπερασμάτων.








 

Blogger news

Blogroll

Blog Archive